Bakłażany przekładane mozzarellą

Bakłażany przekładane mozzarellą

Recette Bakłażany przekładane mozzarellą

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Bakłażany pokrój w plastry, posól, odstaw na 20 minut.                              
W tym czasie zrumień czosnek na oliwie, dodaj pomidory i duś przez 20 minut. Dodaj sól, pieprz i  posiekaną bazylię.                                      
Opłucz plastry bakłażana pod bieżącą wodą, osusz, obtocz w mące i usmaż. Odsącz na papierze kuchennym. Mozzarellę pokrój w plasterki.                                                                                                                              
Na talerzach ułóż wieże z bakłażanów, mozzarelli i sosu pomidorowego. Włóż je do piekarnika i podgrzewaj, aż ser się roztopi.
 
Smażone bakłażany możesz zastąpić bakłażanami upieczonymi na grillu, wtedy danie będzie lżejsze niż w tradycyjnej wersji.