Mascarpone

Co można zrobić z mascarpone?

Na ciepło i zimno, na słodko i słono, serek mascarpone nie przestaje zaskakiwać! Jak można wykorzystać resztki serka Galbani Mascarpone po zrobieniu tiramisu? Oto kilka prostych przepisów.

Pucharki krewetek i chorizo w sosie mascarpone (dla 4 osób)

Pokrój chorizo w plasterki. Podsmaż na patelni drobno posiekany ząbek czosnku, plasterki chorizo i 20 krewetek przez ok. 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj 125 g serka mascarpone Galbani. Dobrze wymieszaj. Gotowe! Przekąskę można podawać w małych pucharkach. Smacznego!

 

Czekoladowe bezy (dla 4 osób – 8 bez)

Rozpuść 100 g gorzkiej czekolady, po czym zdejmij ją z ognia, dodaj 150 g migdałów i orzechów laskowych oraz 250 g serka mascarpone Galbani. Nałóż warstwę masy na spód bezy, a następnie połącz z drugą bezą. Ułóż czekoladowe bezy na ładnym talerzu. Trzymaj w chłodnym miejscu do chwili podania.

 

Włoskie risotto

Aby nadać risotto bardziej kremową konsystencję, można dodać do niego – oprócz tartego parmezanu, oliwy z oliwek i aromatycznych ziół – 2 albo 3 łyżki serka mascarpone Galbani.

 

Aperitif: dip do rzodkiewek z mascarpone z orzechami laskowymi (dla 4 osób)

Ubij 100 g serka mascarpone Galbani. Dopraw solą, pieprzem i szczypiorkiem. Dodaj garść zmielonych orzechów laskowych. Dobrze wymieszaj. Podawaj na zimno, razem z rzodkiewkami do maczania w dipie. Dip z mascarpone tak samo dobrze komponuje się z marchewkami, ogórkami i pomidorkami koktajlowymi.

 

Pucharki z pomidorami i szynką parmeńską (dla 2 osób)

Ubij 100 g serka mascarpone Galbani z posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Podziel spory plasterek szynki parmeńskiej na drobne kawałki, a pomidory pokrój w małą kostkę. Wyłóż dna pucharków pokrojonymi pomidorami, ułóż na nich szynkę parmeńską i przykryj warstwą masy z serka mascarpone.

 

Pucharki z tuńczykiem i ogórkiem (dla 4 osób)

Ubij 125 g serka mascarpone Galbani i dodaj do niego 160 g rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pokrój ogórka w kostkę. Ułóż w pucharkach na zmianę warstwy pokrojonego w kostkę ogórka i masy z tuńczykiem.

 

Wykorzystano