Mapa włoskich smaków

mapa smaków
Trydent-Górna Adyga

Trydent-Górna Adyga

Północne wybrzeże słonecznej Italii to mieszanka wpływów dwóch kultur: łacińskiej i germańskiej. Znajduje to odzwierciedlenie w tutejszej tradycji kulinarnej, zbliżonej do kuchni austro-tyrolskiej, którą wyróżniają wędliny oraz częste połączenie smakowe ziemniaków i kapusty.

Schiacciata z indyka z ziemniakami
Zapiekanka ziemniaczana o zapachu szałwii
Omlet z ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i ricottą

Dolina Aosty

Dolina Aosty

Mieszkańcy tej północnej części kraju zdecydowanie gustują w potrawach treściwych, doprawionych z górskim charakterem. Podstawę kuchni stanowią gęste zupy z kapustą, mięsem, serem i chlebem. Do typowych produktów regionu należą smaczne mięsa: wołowina, jagnięcina i… koźlina. Na stołach nigdy nie brakuje miejscowego żytniego chleba, wyśmienitych serów i karafki czerwonego wina.

Zupa krem z dyni i gorgonzoli
Kulki z mięsa, cukinii i ricotty
Roladki wołowe w sosie

Lombardia

Lombardia

Lombardia to nieoficjalna stolica włoskiego masła, a także śmietany i serów. W tym regionie znajduje się Gorgonzola, miejscowość słynąca z produkcji popularnego sera. Rarytasem prosto z Lombardii jest też inny ser: mascarpone, który w przeciwieństwie do innych tego typu produktów wyrabia się ze śmietanki. W kuchni regionu często wykorzystywany jest szafran. Z Lombardii pochodzi także słynne bożonarodzeniowe ciasto – panettone.

Makaron z bakłażanem i gorgonzolą
Miniquiche z porami
Tiramisu malinowe z orzeszkami pistacjowymi

Friuli-Wenecja Julijska

Friuli-Wenecja Julijska

Prowincja rozciągająca się w północno-wschodniej części Włoch, otaczająca miasto portowe Triest. Wykazuje się dużą rozmaitością kulinarnych wpływów. Do tradycyjnych produktów tego regionu należy zaliczyć polentę, zupę fasolową, dania z dziczyzny oraz wędzone szynki i słoninę. Preferuje się tu kuchnię kaloryczną i prostą.

Chrupiąca polenta z bakłażana julienne
Krokiety ze szparagów i szynki wędzonej
Przekąski z mozzarelli i wędzonego boczku

Wenecja Euganejska

Wenecja Euganejska

Jest to bezsprzecznie najbardziej kosmopolityczna kuchnia Włoch – miejsce przecinania się starożytnych szlaków kupieckich wprowadziło element egzotyki. Lokalne warunki sprzyjają hodowli kukurydzy i ryżu. Kuchnię Wenecji Euganejskiej charakteryzują liczne przepisy z dziczyzną, ptactwem, grzybami i oliwą, prosciutto, salami i serami w roli głównej.

Amerykańskie naleśniki z cukinią i ricottą
Roladki z szynki speck nadziewane mozzarellą
Focaccia ze speckiem, grzybami i mascarpone

Piemont

Piemont

Stolica Piemontu, Turyn, otoczona jest przez Alpy. To tu produkuje się barolo, znane włoskie wino doskonale komponujące się smakowo z różnymi serami. Prawdziwym przebojem regionalnej kuchni jest vitello tonnato, czyli cielęcina z sosem z tuńczyka i anchois.

Kotlety cielęce z mozzarellą
Parpadelle z kremem mascarpone i truflami
Timbale z penne i brokułów

Liguria

Liguria

Wyróżnia ją kuchnia śródziemnomorska i bogactwo potraw przygotowywanych na bazie ryb i owoców morza. Na stromych zboczach Ligurii mieszkańcy uprawiają krzaki oliwne i warzywa. W kuchni liguryjskiej szczególnie ważne są dwa składniki: bazylia i czosnek, przyprawy stanowiące bazę zielonego pesto.

Filety z soli w kremie z brokułów
Bakłażany przekładane mozzarellą
Sałatka caprese z pesto

Emilia-Romania

Emilia-Romania

Prosciutto di Parma, znana lepiej jako szynka parmeńska, a także bolońska mortadela czy delikatny parmigiano reggiano to flagowe produkty regionu. Tę północno-środkową część Włoch charakteryzują również dobre sery, najdelikatniejsze w smaku szynki i znakomity ocet balsamiczny. Stolicą regionu jest Bolonia.

Tiramisu z marynowanymi pomidorami i szynką parmeńską
Zapiekanka z bakłażanem
Sałatka z tuńczykiem, mozzarellą i papryką

Marche

Marche

To miejsce z bardzo dobrze rozwiniętą agroturystyką, której ważnym
elementem są farmy sprzedające produkty spożywcze i wino własnej produkcji. To właśnie tutaj powstają najdoskonalsze włoskie pasztety i kiełbasy.

Rigatoni z ricottą i kiełbaskami
Maremma tortelli
Soczyste carpaccio z dwoma kremowymi sosami

Toskania

Toskania

Legendarna kraina ze stolicą we Florencji. Lokalną kuchnię charakteryzuje unikanie solenia dań. Ma to związek z embargiem na handel solą wprowadzonym w XII wieku. Przysmakiem toskańskiej kuchni jest niezwykle smaczny chleb, dostępny w wielu odmianach.

Bruschetta z mozzarellą
Panzanella (sałatka toskańska)
Letnie tartinki

Abruzja

Abruzja

Wysoko położony, zielony region Włoch, łączący północną i południową część kraju. Znaczną jego część pokrywają Apeniny, a najwyższe wzniesienia sięgają niemal 3000 m n.p.m. Drugą część Aabruzji zajmuje natomiast park narodowy. Pochodzące z tego terenu potrawy są wyraziste, pełne smaku, a kucharze abruzyjscy niezmiennie od lat cieszą się sławą specjalistów od przypraw w tamtejszej kuchni.

Koszyczki z warzywami w ostrym sosie zabajone
Pikantna tarta z ricottą, bekonem i papryką
Rajska sałatka

Umbria

Umbria

Serce Włoch zarządzane z Perugii. Charakter lokalnej kuchni ukształtowały warunki geograficzne, a dokładniej brak dostępu do morza. Dlatego też jej głównymi składnikami są: warzywa i owoce, świeża oliwa, drób, dziczyzna oraz sery z owczego mleka.

Glazurowana pierś kaczki z gruszkami
Tiramisu z 5 warzyw
Roladki z kurczaka nadziewane mozzarellą i chrupiącymi warzywami

Molise

Molise

Molise to mały region w południowej Italii, w większości pokryty złocistymi polami pszenicy. Życie mieszkańców toczy się w swoim tempie. Produkty takie jak regionalne salami, domowe kiełbaski czy słynny suszony makaron to wyróżnik Molise.

Grzanki z mozzarellą i szynką
Zapiekanka z makaronu i bakłażana
Duże muszle w śmietanie z szynką

Lacjum

Lacjum

Wyróżnikami kuchni regionu są: mięta, karczochy i pomidory. Mieszkańcy Rzymu wyspecjalizowali się w przygotowywaniu dań z wnętrzności i ogona wołu. Z tego regionu pochodzi także wyjątkowa potrawa: gnocchi, czyli kluski, które można przygotować między innymi z mąki kasztanowej i w połączeniu z trzema rodzajami sera: ricottą, mascarpone i pecorino.

Eskalopki wołowe z sosem pomidorowym i mozzarellą Galbani
Lasagne z mozzarellą i karczochami
Gnocchi z gorgonzolą

Kampania

Kampania

Kampania położona jest między Apeninami a Morzem Tyrreńskim. Neapolitańczycy są prawdziwymi mistrzami w gotowaniu warzyw. Tutaj skosztować można doskonałych, pieczonych nadziewanych papryk. Specjalizują się również we friggitorii, czyli smażeniu jedzenia. Specjałem regionu są smażone w głębokim tłuszczu pierogi nadziewane mozzarellą.

Małe smażone calzone z ricotty
Smażona mozzarella Galbani porcja
Roladki paprykowe z ricottą Galbani

Basilicata

Basilicata

Położony centralnie południowy region Włoch słynie z doskonałej wieprzowej kiełbasy doprawianej peperoncino. Domowy makaron, dobrej jakości mięsa, chleb i ostre papryczki to podstawa kuchni Basilicaty. Mieszkańcy tych terenów radość życia czerpią z lokalnych miodów z dodatkiem aromatu cytryny i eukaliptusa.

Tiramisu z figami i miodem
Polędwica wieprzowa z mascarpone
Grzanki z gorgonzolą Galbani

Apulia

Apulia

Usytuowani na obcasie „włoskiego buta” mieszkańcy Apulii jadają prosto, ale smacznie. Region ten, zwany dawniej spichlerzem Rzymu, słynie z doskonałych zbóż pszenicy durum (z której wyrabiane są włoskie makarony), oliwy i wina. Smacznym wyróżnikiem tej części Półwyspu Apenińskiego jest także bób.

Spaghetti z cukinią i ricottą
Makaron z sosem serowym
Gorąca sałatka z ziemniakami, fasolą i ćwiartkami mozzarelli

Sardynia

Sardynia

To druga co do wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym. Charakteryzuje się doskonale przyrządzanymi owocami morza i białym winem. Znakomity smak tego trunku gwarantuje, że rosnące tu grona winorośli kąpią się w promieniach słońca przez 300 dni w roku.

Sałatka z krewetkami
Tiramisu z jagodami, jeżynami i porzeczkami
Serowe risotto z gruszkami

Kalabria

Kalabria

To kraina pełna sprzeczności. Z jednej strony górzysty teren i duże nasłonecznienie nie sprzyjają uprawie wielu roślin, z drugiej strony region ten jest największym producentem oliwy z oliwek oraz cytrusów, wśród których królują klementynki. Nazywana krainą win Kalabria tworzy doskonały klimat do uprawy winorośli. Dominują tu proste dania jednogarnkowe, niejednokrotnie doprawione ostrą papryczką chilli.

Racuszki z ricotty ze smażoną pomarańczą
Tiramisu mandarynkowo-korzenne
Sałatka caprese z bakłażanem

Sycylia

Sycylia

Największa wyspa Morza Śródziemnego. Autonomiczny region z własnym prezydentem. Tutejszą kuchnię wyróżniają mocne wpływy greckie, włoskie i arabskie. Prawdziwym rarytasem regionu są owoce i warzywa.

Naleśniki z Palermo
Penne po sycylijsku ze świeżą ricottą
Bruschetta sycylijska