Abruzzo Timballo

Abruzzo Timballo

Recette Abruzzo Timballo

Składniki

(dla 8 osób)

Przygotowanie

Przygotuj naleśniki: ubij jajka ze szczyptą soli, dodaj przesianą i rozcieńczoną wodą mąkę. Mieszaj do uzyskania półpłynnej masy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie, mielone mięso połącz z jajkiem, startym Parmezanem i szczyptą soli. Mokrymi dłońmi weź niewielką porcję mięsa i uformuj małe kulki. Podgrzej 2-3 łyżki oliwy z chochlą wody na patelni z nieprzywierającą powłoką. Podsmaż mięsne kulki tak, aby zbrązowiały. Gdy ciasto naleśnikowe odpocznie, natłuść małą patelnię masłem i usmaż naleśniki, wlewając chochlę ciasta naleśnikowego na patelnię na raz. Naleśniki smaż z każdej strony 1 lub 2 minuty.
W oddzielnej patelni usmaż posiekaną cebulę w 2 - 3 łyżkach stołowych oliwy. Dodaj przecier pomidorowy i przypraw solą do smaku. Gotuj przez 15 - 20 minut. Na tym etapie, blaszkę, w której będziesz piec lasagne, wyłóż papierem i utwórz timballo (zapiekankę warstwową). Zacznij od naleśników, następnie połóż warstwę sosu, Mozzarellę Galbani pokrojoną w kostkę i na koniec kulki mięsa. Układaj warstwy aż do wyczerpania składników. Upiecz powstałą Abruzzo timballo w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 - 60 minut.
Wskazówka Galbani: Udekoruj potrawę bazylią i oregano!