Ostatnie przepisy

Lucia Pascale

1 opublikowany przepis

Ses dernières recettes

Pochodzi z południa Włoch, z małego miasteczka Satriano di Lucania w regionie Bazylikata. W Polsce mieszka od trzech lat, od kiedy zaczęła pracę i studia doktoranckie. Jest tłumaczką i wykładowcą na Uniwersytecie Warszawskim. Jej pasje to teatr, języki i podróże, ale przede wszystkim kuchnia włoska, szczególnie z regionu Bazylikaty.
Lucia uwielbia warzywa, a w szczególności pomidory. Jak sama podkreśla, nie bez powodu, ponieważ we Włoszech uprawia się aż 300 różnych ich odmian. Ceni sobie świeże przyprawy, takie jak bazylia, która najlepiej komponuje się z cukinią, czosnkiem, suszonymi owocami i białym mięsem. Jednym z ulubionych włoskich dań Lucii, które łączy w sobie niezwykłe aromaty i świeżość pomidorów, jest sałatka Caprese. Proces jej przygotowania opanowała do mistrzostwa!

Pozostali ambasadorzy

Pozostali ambasadorzy

Matteo

Pochodzi ze stolicy Italii – Rzymu. Do Polski, w 2009 roku, sprowadziła go miłość do muzyki – jest wokalistą oraz nauczycielem śpiewu. Na co dzień przybliża Polakom włoskie utwory, nie tylko szlagierowe, ale również...

Pochodzi ze stolicy Italii – Rzymu. Do Polski, w 2009 roku,

Enrico

Rodowity Sycylijczyk, z czego jest bardzo dumny. Jego wrodzona ciekawość świata oraz dziennikarskie wykształcenie sprawiły...

Rodowity Sycylijczyk, z czego jest bardzo dumny. Jego