Kuchnia włoska

Dolce vita w gronie przyjaciół przy aperitifie

Italia to kraj licznych tradycji. Włosi lubią spotkania i wspólne miłe chwile przy dobrym posiłku. Jedną z takich okazji jest aperitivo. Aperitivo zdobyło popularność w latach 60. XX wieku, a dziś stanowi w tym kraju mocno ugruntowany zwyczaj, który cieszy się popularnością w północnej części Włoch, a w szczególności w Mediolanie. Aperitivo oznacza „otwarcie” i, jak sama nazwa wskazuje, stanowi wstęp do włoskiego posiłku.

Koncepcja jest prosta – polega na tym, by spotkać się po pracy na drinka, przekąski i niewielkie dania. Na aperitivo zwykle królują lokalne produkty. Większość barów i restauracji we Włoszech zaprasza na aperitivo co najmniej raz w tygodniu. Do obyczajów Włochów należy spędzanie czasu na świeżym powietrzu i życie towarzyskie na „piazza” (główny rynek miasta), lecz równie dobrze można odtworzyć włoskie dolce vita z przyjaciółmi w domu.

W tym artykule znajdziesz wszystkie potrzebne porady, które pomogą przygotować prawdziwe włoskie aperitivo. Gdy będzie piękna pogoda, zaproś do siebie przyjaciół, by ich olśnić wyborem trzech klasycznych włoskich przekąsek. Poznaj sekrety ich przepisów.

 

Pizza

Historia pizzy sięga XVI wieku, kiedy mieszkaniec Neapolu wpadł na pomysł, aby podać ciasto chlebowe z odrobiną pomidora, oliwy i soli. Pizza Margherita zawdzięcza swoją nazwę królowej Małgorzacie, która wybrała tę pizzę spośród trzech innych, gdyż jej barwy przypominały włoską flagę.

 

 

Wskazówki, jak przyrządzić dobrą pizzę

Najłatwiejsze do przygotowania i spożycia podczas aperitivo będą minipizze. Można je przyrządzić zgodnie z tradycyjnymi przepisami lub wprowadzić innowację, dając na sos pomidorowy mozzarellę Galbani, doskonale nadającą się do pieczenia. Rozłóż na wierzchu szynkę, liście sałaty i pomidorki koktajlowe. Łasuchy mogą posypać całość tartym serem Galbani Grana Padano.

 
 
 
 

 

Rzymskie suppli

Słowo „suppli” pochodzi od francuskiego słowa „surprise” „niespodzianka”. Pierwotnie przygotowywano je z mięsa, sosu pomidorowego i ryżu. Dzisiaj suppli to smażone krokiety ryżowe nadziewane dorodnym kawałkiem topiącej się i ciągnącej mozzarelli. Są one bardzo popularne we Włoszech. Podaje się je przy włoskich aperitifach lub przyrządza „na mały głód”.

 

 

 

 

 

Wskazówki, jak przyrządzić dobre rzymskie suppli

Uformuj z małej garści ryżu spłaszczoną kulkę, włóż do środka kawałek mozzarelli Galbani i kawałeczki suszonych pomidorów w oliwie.

Dzięki niskiej zawartości płynów mozzarella Galbani nadaje gorącym daniom delikatną i soczystą konsystencję, bez wydzielania wody podczas obróbki cieplnej. Dzięki niej Twoje suppli staną się jeszcze smaczniejsze!

Dla wzbogacenia smaku można do wnętrza suppli dołożyć suszone grzyby.

 

Bruschetty

Bruschetta to włoski specjał, którego nazwę należy wymawiać „brusketta”. Pochodzi od łacińskiego słowa „bruscato”, oznaczającego „pieczony na grillu”. W Toskanii bruschetta jest szerzej znana pod nazwą „fettunda”, co oznacza „kromka posmarowana oliwą”. Pierwotnie bruschetty służyły do degustacji świeżo wytłoczonej oliwy.

 

 
 

Wskazówki, jak przyrządzić dobre bruschetty

Aby przygotować prawdziwe włoskie bruschetty, obierz pomidory i pokrój je na cienkie plasterki. Mozzarellę Galbani należy pokroić na grube plastry i podpiec bułkę w piekarniku z jednej strony. Pozostaw bułkę do ostygnięcia, a następnie natrzyj ją czosnkiem.

Bruschetty można urozmaicić, dodając do nich ricottę Galbani, która jest serem niskokalorycznym – zawiera zaledwie 11% tłuszczu. Łasuchy mogą posypać całość tartym serem Galbani Grana Padano.

 

Pora na degustację aperitivo!

Z tymi trzema daniami wiosenne spotkania na drinka nabiorą wyraźnie włoskiego smaku. Można oprócz nich podać różne drobne przekąski, takie jak tartinki, suszone pomidory, marynowane oliwki… a może przyrządzić dodatkowo małe porcje makaronu? Odnajdź wszystkie nasze przepisy na aperitivo godne prawdziwych Włochów!

Buon appetito!

 

 
Wykorzystano