Wykorzystano

Kuchnia włoska

Ekspresowa kawa smakosza

Bardzo modna w restauracjach café gourmand, czyli kawa podawana z minideserami, to słodkie zwieńczenie posiłku, które pozwala ulec łakomstwu, lecz w granicach rozsądku.
Co może być przyjemniejszego niż delektowanie się niewielkimi kęsami lekkich i różnorodnych słodyczy?

Te proste i łatwe do przygotowania w domu minipucharki niezawodnie zaskoczą i wzbudzą entuzjazm gości. Są wykwintne i smakowite, zaś w połączeniu ze smakiem włoskiej kawy – wszak Włochy są jej królestwem – przemienią deser w wyrafinowaną rozrywkę.
 

Kawa

Jak to zrobić? Po pierwsze, na tę wyjątkową okazję należy przygotować bardzo dobrą kawę. Można wybrać wysokiej jakości espresso lub café lungo. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić małą czarną o dodatkowy aromat i dodać do niej odrobinę mascarpone lub posypać sproszkowanym kakao. Pachnąca i gęsta kawa stanowi przedsmak tego, co ma nastąpić – wysmakowanych minideserów.

*Wskazówki na lato
By przygotować orzeźwiającą frappé, wystarczy wlać kawę do shakera, dodać kostki lodu i oczywiście odrobinę mascarpone, aby napój był dostatecznie spieniony.

Kawę można podać z trzema minideserami o różnych konsystencjach i smakach, tak aby stworzyć wyważoną kompozycję.
 

Minidesery

Mogą stanowić kombinację owoców i czekolady, miękkości i kruchości, smakołyków na ciepło i na zimno.

Na początek warto podać minimusy o smaku pomarańczowym i cytrynowym. Kremowe i chłodne, będą stanowiły wspaniały wstęp do wyrafinowanego i lekkiego café gourmand. Jeśli się je przyrządzi na bazie ricotty, która jest lżejsza i bardziej wyrazista w smaku niż śmietana, staną się niepowtarzalnym połączeniem wykwintności i łakoci.

Nieodłączną częścią deseru w stylu włoskim jest słynne tiramisu. Do jego przyrządzenia używa się mascarpone, którego lekka konsystencja i łagodny smak przypadną do gustu każdemu. Czy wiesz, że kawę do namaczania biszkoptów można zastąpić cappuccino? To nietypowe rozwiązanie dowodzi, że można zmodyfikować klasyczne dania, zachowując ich kwintesencję.

 

 

 Ricotta doskonale pasuje do owoców. Wnosi dodatkową nutę smakową, zachowując jednak świeży smak owoców. Duet jabłko – ricotta, podany w małym przezroczystym pucharku, stanowi pokusę nie do odparcia przy okazji café gourmand. Owoce podawaj lekko podgrzane, aby wydobyć kontrast pomiędzy ciepłymi a zimnymi składnikami deseru. Jabłka można zastąpić wiśniami w alkoholu, czerwonymi owocami lub mango – wariacje na temat tego przysmaku są nieskończone.

 

 Ricottę można również podać w postaci kremu, ubitą, ze szczyptą cukru i cynamonem lub wanilią. Można ją przyrządzić w jednej chwili i przelać do estetycznego pucharka. Jest ona o wiele lżejsza niż klasyczny krem, a jednocześnie bardzo smaczna. Amatorzy lekkości będą usatysfakcjonowani, a łakomczuchy nie zauważą różnicy!

 

 

 Gdy przychodzi ochota na coś kruchego i chrupkiego… Pokrusz kilka ciasteczek speculoos lub amaretto i wymieszaj je z kremem. Teraz wystarczy zanurzyć w nim łyżkę i delektować się różnymi konsystencjami tego deseru. Odpowiednie będą do tego także ciasteczka palet breton czy petit beurre, paleta możliwości jest ogromna…

 

Można aromatyzować krem skórką z owoców cytrusowych, cytrynową, pomarańczową lub nawet aromatami spożywczymi o zapachu wanilii, gorzkich migdałów czy róży. Warto też posypać go rozdrobnionymi orzechami laskowymi, pistacjami lub startą czekoladą. W okamgnieniu można zmienić smak deserów zgodnie z tym, na co ma się ochotę. Oraz zaskoczyć gości kolorowymi minipucharkami.
 

Minipucharki: naczynie idealne

Doskonale sprawdzają się przy prezentacji miniaturowych deserów, a przy tym dają możliwość ich wcześniejszego przygotowania, dzięki czemu możesz poświęcić więcej czasu gościom i wspólnie delektować się własnoręcznie przyrządzonymi cudeńkami.

Warto zadbać o prezentację tego zestawu deserów – minipucharki można rozłożyć na małych, kolorowych tackach wraz z wybranym napojem i będzie „jak w restauracji”.
 

 

Wykorzystano

Wykorzystano