Gnocchi z boczkiem i Gorgonzolą Galbani

Gnocchi z boczkiem i Gorgonzolą Galbani

Recette Gnocchi z boczkiem i Gorgonzolą Galbani

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki, obierz je i ugnieć, gdy są jeszcze ciepłe.
Włóż ziemniaki do miski, dodaj jajka, posiekany tymianek, 70 g sera Gorgonzola D.O.P. Cremoso Galbani oraz szynkę speck. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj składniki.
Połącz z mąką aż uzyskasz miękkie ciasto, uformuj z niego małe kulki. Zagotuj garnek z posoloną wodą i wrzuć do niego gnocchi. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej.
Włóż gnocchi do 4 oddzielnych naczyń żaroodpornych, dodaj pozostałą gorgonzolę pociętą w kostkę oraz połóż na wierzch kawałki masła.
Wskazówka Galbani: Posyp gotową potrawę startym serem i piecz przez kilka minut, aż kolor potrawy zmieni się na złoto-brązowy.