Koszyczki z warzywami w ostrym sosie zabajone

Koszyczki z warzywami w ostrym sosie zabajone

Recette Koszyczki z warzywami w ostrym sosie zabajone

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Przygotuj 4 małe foremki. Wyłóż dno ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 6-7 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Kiedy ciasto lekko przestygnie, wyjmij je z foremek.                                                                                                                            
W międzyczasie pokrój warzywa w słupki i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Włóż je do foremek z ciasta, odstaw w ciepłe miejsce i przygotuj  zabajone.      
Ubij żółtka z winem w kąpieli wodnej, aż będą gładkie i aksamitne. Zdejmij z ognia, przestudź i wymieszaj z gorgonzolą. Wlej sos na warzywa i wstaw całość do piekarnika.
Włącz grzałkę grilla i podpiekaj przez 3 minuty.
Podawaj od razu.