Lasagne alla Bolognese

Lasagne alla Bolognese

Recette Lasagne alla Bolognese

Składniki

(dla 6 osób)

Przygotowanie

Aby przygotować lasagne alla bolognese pokrój ser Mozzarella Galbani Maxi w drobną kostkę i pozwól, aby ociekł z nadmiaru wody. Następnie, wlej dużo wody do garnka, dodaj oliwę z oliwek i sól. Gdy woda się zagotuje, włóż świeże płaty makaronu lasagne i gotuj je przez około minutę.
Odcedź je i pozostaw do wyschnięcia na czystej ściereczce. Gdy skończysz gotować makaron, weź żaroodporne naczynie, natłuść je i wlej warstwę sosu beszamelowego, najlepiej doprawionego wcześniej szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie połóż warstwę makaronu lasagne, chochlę beszamelu, dwie chochle sosu mięsnego (pomieszaj oba sosy za pomocą chochli). Posyp serem Mozzarella Galbani. Kontynuuj układanie warstw w tej kolejności, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa jajecznego makaronu lasagne musi być przykryta sosem beszamelowym i mozzarellą. Dzięki temu lasagne będzie chrupiąca z wierzchu.
 Włóż lasagne alla bolognese do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200°C przez 30 minut. Po tym czasie, wyciągnij z piekarnika i podawaj na gorąco.
Wskazówka Galbani: W neapolitańskiej wersji, zawsze używana jest ricotta i mielone mięso wieprzowe.