Makaron Bucatini w stylu Pizzaiola

Makaron Bucatini w stylu Pizzaiola

Recette Makaron Bucatini w stylu Pizzaiola

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Weź duży garnek pełen wody i doprowadź ją do wrzenia. W międzyczasie weź patelnię z powłoką nieprzywierającą i natłuść ją kostką masła. Delikatnie posiekaj szalotkę i usmaż ją na patelni. Gdy już się zarumieni, dodaj pomidory pokrojone w kawałki, sól, oregano, pół szklanki wody i smaż całość przez około 10 minut. Do wrzącej wody wrzuć makaron i dodaj odrobinę oleju, aby uniknąć przywarcia makaronu do garnka. Gotuj makaron do czasu, gdy będzie „al dente”, a następnie osusz go odrobinę, pozostawiając go lekko wilgotnym. Przenieś makaron na patelnię z pomidorami i dobrze zmieszaj. Dodaj oliwki pokrojone w plastry i dobrze osuszone kapary. Na koniec dodaj Mozzarellę Galbani. Mozzarella Galbani rozpuści się na makaronie pod wpływem ciepła, nadając Twojemu daniu oryginalnego wyglądu.
Wskazówka Galbani: Ozdób makaron odrobiną siekanej pietruszki