Makaron z bakłażanem i Ricottą

Makaron z bakłażanem i Ricottą

Recette Makaron z bakłażanem i Ricottą

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Umyj bakłażany i pokrój je w kostkę tak równo, jak to możliwe (możesz je również pokroić w plastry). Posyp je solą i pozbądź się gorzkiej wody przy pomocy durszlaka. W międzyczasie usmaż na patelni czosnek w dużej ilości oleju i dodaj obrane pomidory, smażąc całość na małym ogniu do momentu, gdy stanie się miękka i łatwa do rozdzielania widelcem. Całość dobrze zmieszaj. Postaw sos z pomidorów z powrotem na ogień w celu uzyskania większej gęstości i dodaj dużą ilość bazylii (co najmniej 10 liści), sól i grubo mielony pieprz. Podczas gdy sos gotuje się na wolnym ogniu, umyj bakłażany w zimnej wodzie, aby usunąć resztki soli. Następnie osusz je dobrze przy użyciu czystej i suchej ściereczki. Posyp je odrobinę mąką i smaż na dobrze rozgrzanym oleju orzechowym. Gdy bakłażany już się usmażą, osusz je z nadmiaru oleju. W tym celu umieść je w naczyniu wyłożonym papierem kuchennym. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. W międzyczasie zmieszaj Ricottę Galbani z gęstymi pomidorami. Gdy skończysz, zmieszaj z całością także makaron. Na końcu przełóż makaron na talerze i ozdób smażonymi bakłażanami.
Wskazówka Galbani: Aby Twoje danie było jeszcze smaczniejsze, dodaj odrobinę startej i posolonej Ricotty Galbani do sosu.