Penne po sycylijsku ze świeżą ricottą

Penne po sycylijsku ze świeżą ricottą

Recette Penne po sycylijsku ze świeżą ricottą

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Bakłażana umyj i pokrój w jednakowe kawałki. Posól je i odstaw na durszlak, aby odsączyć gorzki sok.
 
Obsmaż czosnek na dużej ilości oliwy z oliwek na patelni, dodaj pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną i dadzą się łatwo rozgnieść widelcem. Rozgnieć je, zwiększ ogień i odparuj, aż zgęstnieją. Dodaj dużo bazylii (przynajmniej 10 dużych listków), sól i grubo zmielony pieprz.
 
W czasie gdy sos będzie się gotował na wolnym ogniu, umyj bakłażany zimną wodą, żeby zmyć nadmiar soli, a następnie osusz je dobrze czystą ściereczką. Oprósz delikatnie mąką i usmaż na gorącym oleju z orzeszków ziemnych. Przygotuj patelnię wyłożoną ręcznikami kuchennymi i osącz porządnie usmażone bakłażany.
 
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zdejmij z ognia sos pomidorowy i wrzuć do niego ser Galbani Ricotta. Kiedy makaron będzie gotowy, wrzuć go do masy z pomidorów i ricotty, wymieszaj, wyłóż na talerz i udekoruj smażonymi bakłażanami.