Pikantna tarta z ricottą, bekonem i papryką

Pikantna tarta z ricottą, bekonem i papryką

Recette Pikantna tarta z ricottą, bekonem i papryką

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Aby przygotować kruche ciasto, wymieszaj masło (prosto z lodówki) z mąką, tak by utworzyły się suche grudki. Wyłóż na czysty i zimny (marmurowy, metalowy lub szklany) blat, uformuj fontannę i powoli wlewaj bardzo zimną wodę, jednocześnie szybko zagniatając ciasto. Stopniowo dodawaj wodę małymi porcjami, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Zawiń je w plastikową torbę i włóż do lodówki na przynajmniej 40 minut.
 
Umyj i pokrój w kostkę papryki, wcześniej usuń dokładnie wszystkie pestki. Podsmaż papryki na patelni na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez 10 minut na chrupko i wystudź. Pokrój bekon w kostkę, zrumień go na teflonowej patelni i dodaj paprykę.
 
W dużej misce wymieszaj dokładnie ser Galbani Ricotta, ser Pecorino i jajka. Wyjmij z lodówki kruche ciasto, rozwałkuj je i włóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby brzegi formy również były pokryte ciastem. Wlej masę z papryki oraz ricotty i wyrównaj powierzchnię. Zawiń wystające brzegi ciasta do środka i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj na ciepło z sałatką z waleriany jako dodatkiem.