Pizza Margherita

Pizza Margherita

Recette Pizza Margherita

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Rozpuść drożdże z cukrem w filiżance wody. W drugiej filiżance rozpuść sól. Przesiej mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie, wlej do niego rozczyn, wodę z solą i oliwę. Wyrabiaj ciasto, dodając wodę i mąkę. Gotowe ciasto przełóż do miski, posyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Potem podziel ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkuj do uzyskania ulubionej grubości pizzy. Do przecieru pomidorowego dodaj sól według uznania i oliwę. Rozsmaruj sos na pizzy. Ułóż kostki mozzarelli, skrop oliwą, dodaj kilka listków bazylii. Piecz 15 minut w temperaturze 250 stopni.