Pizza z cebulą, czerwoną cykorią i serem

Pizza z cebulą, czerwoną cykorią i serem

Recette Pizza z cebulą, czerwoną cykorią i serem

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Umyj rukolę, osusz ją i posiekaj. Cebulę włóż na patelnię z niewielką ilością oliwy, gałązką rozmarynu, solą, pieprzem i podsmaż na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodaj cykorię i smaż przez kolejne dwie minuty, a następnie wystudź.
 
Wyłóż ciasto na pizzę do dużego, delikatnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pokryj je prawie całkowicie cebulą i cykorią. Połóż na to kostki sera Galbani Gorgonzola i posyp startym Galbani Grana Padano oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, a następnie piecz przez 16-18 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podawaj na gorąco z posiekaną natką pietruszki.