Pizza z mozzarellą, ricottą Galbani i pepperoni

Pizza z mozzarellą, ricottą Galbani i pepperoni

Recette Pizza z mozzarellą, ricottą Galbani i pepperoni

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże połącz ze sobą, dodaj oliwę i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie odchodzić od ręki, przełóż je do miski i przykryj natłuszczoną folią. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę, do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie wyjmij ciasto z miski, kilka razy ugnieć, rozwałkuj na grubość 0,5-1 cm. Rozłóż ciasto na blasze wysmarowanej olejem, wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wyjmij blachę z piekarnika, połóż na wierzchu mozzarellę pokrojoną w kostkę, ricottę wymieszaną z kawałeczkami kiełbasy i czarne oliwki. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15 minut.