Kuchnia włoska

Przepisy na domowe „włoskie” lody

Przepisy na domowe „włoskie” lody

Mascarpone stanowi niezbędny składnik włoskiego tiramisu. Na słodko, słono czy z owocami – doskonale pasuje też do wielu innych przepisów i sezonowych zachcianek. Niespodziankom z serkiem mascarpone nie ma końca! Może warto otworzyć domową produkcję lodów „włoskich”? To kremowy i łatwy do przyrządzenia przysmak. Kilka minut przygotowania, kilka godzin mrożenia i gotowe! Zatem do pracy!

 

Co będzie potrzebne?

Maszynka do lodów, w której można zrobić lody i sorbety w ok. 30 min. Amatorzy lodów o kremowej konsystencji mogą podawać je od razu. Maszynka do lodów jest bardzo prosta w obsłudze. Jest jednak droga, przez co jej zakup zwróci się szybko tylko prawdziwym miłośnikom mrożonych deserów, którzy przy okazji mają na stanie kilka drzewek owocowych.

Sorbetiera z kolei jest urządzeniem mniej wyrafinowanym niż maszynka i dzięki temu tańszym. Lody są gotowe w mniej więcej 30 minut, lecz wcześniej należy umieścić niektóre części sorbetiery w zamrażalniku na niecałą dobę.

Jak poradzić sobie bez tych urządzeń? Każdy rodzaj lodów można przygotować bez specjalnego sprzętu. Masa do lodów musi być jednolita, dlatego żeby nie powstały w niej grudki, należy ją regularnie mieszać (np. raz na godzinę) podczas mrożenia. Lody można degustować po upływie trzech godzin od zamrożenia.

 

Krótka historia włoskich lodów

Z podróży po Dalekim Wschodzie Marco Polo przywiózł „sorbety” – proste mieszanki owoców ze śniegiem, które wkrótce podbiły serca i podniebienia włoskiej szlachty. Dzięki małżeństwu Katarzyny Medycejskiej z księciem Orleanu odkrycie to dotarło do Francji w XVII wieku. Dziś klasyczne włoskie lody słyną z kremowej konsystencji i niezwykłych walorów smakowych, gdyż przyrządza się je wyłącznie ze świeżych składników wysokiej jakości.

 

Wykorzystano