Wykorzystano

Ricotta

Ricottamania alla Galbani

Czy znasz Galbani Ricotta, ten słynny ser tak uwielbiany przez Włochów? Choć jest on gwiazdą wśród włoskich składników, w Polsce wykorzystuje się go stosunkowo rzadko. Ricotta Galbani świetnie sprawdza się we wszelkich daniach na gorąco lub zimno, na słodko lub wytrawnie, do potraw gotowanych lub na kanapki!

Dzięki swojej lekkiej i kremowej konsystencji ricotta może mieć wiele zastosowań – na przykład doskonale zastępuje śmietanę jako bazę wielu dań. Świetnie komponuje się w różnych konfiguracjach, od przystawek po desery, dostarczając rozkosznych doznań wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jeśli sądzisz, że wiesz już wszystko na temat ricotty, sprawdź, czy znasz  sekrety kulinarne tego sera, które podajemy na przykładzie pięciu klasycznych dań.

Galbani nadaje nowy wymiar tym kultowym potrawom… Pozwól zatem zaskoczyć się smakiem ricotty w naszych potrawach na gorąco alla Galbani!

Odkryj na nowo sztandarowe dania z ricottą alla Galbani

Bruschetty i tartinki alla Galbani

Bruschetty i tartinki to idealne przekąski na nieoficjalne spotkania; dobrze sprawdzają się w letnie wieczory i podczas aperitifów z przyjaciółmi.

Użyj ricotty Galbani jako sera do smarowania bruschetty i tartinek.

Jej łagodna, lekka i aksamitna konsystencja oraz świeży smak wzbogacą przekąski o pyszną włoską nutę.
 

 
 
 
 
 
Przepis na bruschettę alla Galbani

Ricottę odcedź i umieść w salaterce. Posól, dodaj pieprzu i rozgnieć widelcem. Następnie umyj, osusz, posiekaj odrobinę bazylii i posyp nią otrzymaną masę. Idealna baza do dobrych tartinek gotowa!

Wskazówka dla łasuchów
Na bazie z ricotty Galbani można również przyrządzić pyszne, idealne na lato bruschetty z figami i szynką parmeńską.

Słone tarty alla Galbani

Słona tarta jest pysznym i bardzo praktycznym daniem. Doskonale sprawdza się latem, można ją też łatwo zabrać na piknik. Równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Warto wiedzieć, że zastosowanie ricotty Galbani w masie do słonych tart i quiche gwarantuje jej lekkość, a jednocześnie odpowiednią zwartość.

Po podgrzaniu ser ten staje się przepysznie kremowy i zachowuje przy tym lekką konsystencję. W wielu potrawach można zastąpić nim tradycyjną śmietanę, wprowadzając tym samym miłą łasuchom nutę smakową.
 

 
 
 
Przepis na słoną tartę alla Galbani:

Wymieszaj jajka, posiekaną bazylię, cienkie plasterki szynki parmeńskiej, dodaj sól i pieprz.

Wskazówka dla łasuchów :
Aby przygotować słodką tartę na bazie ricotty, wystarczy wymieszać ricottę Galbani z mascarpone Galbani oraz cukrem pudrem do uzyskania kremowej masy. Masę odstaw do lodówki. Po schłodzeniu rozprowadź na cieście piaskowym, a na wierzchu ułóż owoce – smaczny deser gotowy!

 

Zapiekanki alla Galbani

Ricotta Galbani ma liczne zastosowania również w świecie zapiekanek! Lekka i kremowa, doskonale zastępuje śmietanę i pozwala się delektować smakiem bez wyrzutów sumienia, gdyż zawiera tylko 13% tłuszczu.

Zapiekanka to idealna potrawa na rodzinne posiłki. to klasyczne danie niezmiennie cieszy małych i dużych smakoszy!

 

 

 

 

 

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną alla Galbani:
Wyłóż dno naczynia żaroodpornego plasterkami słodkich ziemniaków, przykryj je warstwą ricotty Galbani i powtórz tę czynność jeszcze dwukrotnie. Włóż do piekarnika na 30 minut i podawaj!

Sposób na prawdziwej włoskiej bruschetty: obierz pomidory i pokrój je na cienkie plasterki. Pokrój Mozzarellę Cucina Galbani na grube plastry i podpiecz bułkę w piekarniku z jednej strony. Pozostaw bułkę do ostygnięcia, a następnie natrzyj ją czosnkiem.

Wskazówka dla łasuchów:
Kilka liści bazylii nada posiłkom charakterystyczny smak lata.

Lasagne alla Galbani

Masz ochotę na lasagne? Z ricottą Galbani można szybko przygotować pyszne lasagne ze szpinakiem. Ricotta Galbani nada jej odpowiednią zwartość, idealną konsystencję i odsłoni smak lasagne alla Galbani.

Lasagne alla Galbani stanowią danie jednocześnie lekkie i smakowite. Doskonałe jako danie umilające wspólne chwile z przyjaciółmi.

 

Przepis na lasagne alla Galbani:
Wymieszaj w salaterce szpinak, ricottę Galbani oraz posiekane ząbki czosnku. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę przecieru pomidorowego, warstwę lasagne i warstwę mieszaniny ricotty ze szpinakiem. Czynność powtórz jeszcze raz. Na koniec wstaw całość do piekarnika na 45 minut.

Wskazówka dla łasuchów:
Danie uzyska jeszcze więcej smaku z dodatkiem Galbani Grana Padano.

 

Makarony alla Galbani
 

Włoskie makarony to dania jednocześnie kultowe i niezobowiązujące! Można je przyrządzać bez specjalnej okazji, a zarówno dzieci, jak i dorośli pałaszują je z takim samym entuzjazmem. Makarony przyrządzone alla Galbani stają się prawdziwą pokusą nie do odparcia.

Masz ochotę na odmianę od tradycyjnego makaronu z sosem bolognese? Ricotta Galbani po raz kolejny pozwoli Ci urozmaicić kulinarne przyjemności. Kremowa konsystencja ricotty Galbani czyni z niej niezastąpionego sojusznika przy przygotowywaniu sosów w stylu włoskim.

 
 
 
 
Przepis na makarony alla Galbani:

Wystarczy ubić ricottę Galbani i połączyć ją ze składnikami, które zwykle stosujesz do przyrządzenia sosu do makaronu. Aby otrzymać prawdziwy delikates, wymieszaj ricottę Galbani z kawiorem z bakłażanów i czarnymi oliwkami lub połącz ją z sosem borowikowym i tymiankiem. Możliwości jest bez liku i można delektować się nimi bez wyrzutów sumienia!

Wskazówka dla łasuchów:
Do letnich posiłków można przygotować sałatki makaronowe z ricottą Galbani – serwowane na zimno przydadzą daniom świeżości i smaku.

Sernik alla Galbani

Sernik to idealny deser stanowiący odświeżające i pyszne zakończenie posiłku. Jest łatwy do przygotowania i goście bez wątpienia się w nim rozsmakują, bez względu na to, jakiemu posiłkowi będzie towarzyszył.

Lekka, zwiewna konsystencja serka ricotta Galbani umożliwi Ci łatwe przygotowanie wyśmienitego sernika alla Galbani. Deser ten, często ciężki i sycący, dzięki serkowi Galbani Ricotta, który idealnie zastępuje śmietanę, zyskuje lekkość i niepowtarzalne walory smakowe.

 
 
 

Przygotowanie masy do sernika alla Galbani:
Wymieszaj w salaterce ricottę Galbani, cukier, jajka, sól oraz skórkę cytrynową. Gdy tylko masa nabierze wyglądu gładkiego musu, można ją przelać do formy.

Wskazówka dla łasuchów:
Sernikowi można nadać pyszną czekoladową nutę posypując go drobinkami gorzkiej czekolady.

 
 

Odkryj na nowo klasyczne dania z ricottą Galbani!

Kuchnia alla Galbani czerpie bezpośrednio z włoskiej tradycji, a jednocześnie zachęca do twórczego eksperymentowania. Zarówno przy daniach słodkich, jak i wytrawnych ricotta Galbani może być kluczowym składnikiem przygotowywanych potraw. Gęsta, lekka i delikatna, nadaje potrawom pyszny akcent świeżości.

Ricotta Galbani to doskonałe źródło kulinarnych inspiracji, które wniesie do Twoich ulubionych dań nowe smaki. Ricotta Galbani jest również korzystna dla zdrowia, gdyż jest lekka i bogata w białko i posiada lekką.

Gotujmy wzorem Włochów i przyrządzajmy potrawy alla Galbani! Ricottamania może zapanować również w Twojej kuchni!

Buon appetito!

 

Wykorzystano

Wykorzystano