Słodkie ciasteczka z Ricottą

Słodkie ciasteczka z Ricottą

Recette Słodkie ciasteczka z Ricottą

Składniki

(dla 6 osób)

Przygotowanie

Przygotuj 6 foremek do ciasta: posmaruj masłem i posyp mąką.
W misce połącz ze sobą jajka z cukrem i szczyptą soli tak, by uzyskać jasną, gładką i puszystą masę, a Ricottę Galbani połącz z kandyzowanymi owocami.
Rozwałkuj kruche ciasto i podziel na dwie części: większą wykorzystasz jako bazę, a mniejszą pozostaw do dekoracji.
Używając szklanki wytnij z ciasta na bazę okrągłe kawałki o średnicy odpowiadającej rozmiarowi foremek. Następnie umieść je w nich i wypełnij przygotowaną wcześniej Ricottą. Na wierzchu połóż kawałki pozostałego ciasta i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odstaw ciastka na około 10 minut, a następnie wyciągnij z foremek.
Wskazówka Galbani: Możesz zastąpić kandyzowane owoce kawałkami czekolady