Zapiekanka z macaroni i ricottą Galbani

Zapiekanka z macaroni i ricottą Galbani

Recette Zapiekanka z macaroni i ricottą Galbani

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ząbek czosnku, obrane pomidory, sól, pieprz i pokrojoną bazylię. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, aż sos będzie gęsty i jednolity. Gdy sos zgęstnieje, dodaj mrożony groszek i gotuj go przez kolejne 10 minut. Ugotuj makaron al dente, odcedź, wlej sos pomidorowy na makaron i nagrzej piekarnik. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przełóż połowę makaronu z sosem, dodaj drobno pokrojoną szynkę, wymieszaną z łyżką ricotty. Przełóż resztę makaronu z sosem, posyp serem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.