Zapiekanka ziemniaczana o zapachu szałwii

Zapiekanka ziemniaczana o zapachu szałwii

Recette Zapiekanka ziemniaczana o zapachu szałwii

Składniki

(dla 4 osób)

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki o grubości 1,5 cm. Obierz ząbek czosnku, natrzyj nim naczynie żaroodporne.
 
W naczyniu ułóż 2-centymetrową warstwę ziemniaków. Na ziemniaki wlej część śmietany, posyp startym Grangusto i podlej delikatnie mlekiem. Połóż dwa listki świeżej szałwii, dodaj pieprz i niewielką szczyptę soli (ser jest sam w sobie dość słony).                                                                                           
Powtórzy czynność 3 razy, zakończ warstwą ziemniaków pokrytych bardzo cienką warstwą śmietany. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz na środkowym poziomie przez 45 minut.